sábado, 25 de octubre de 2014

HEM PLANTAT FAVES AL NOSTRE HORTET


Dimecres vaig arribar a classe amb una bosseta de faves seques (algunes encara estaven dins la vaina tal i com les vam deixar l’any passat per guardar-ne les llavors). Els he dit als xiquets/es que anàvem a plantar llavors al nostre hort.   Primer n’he tret una i els he preguntat si sabien allò que era. Una xiqueta m’ha dit: ‘són panses’.
 La pregunta aleshores era: les panses, com són, dures o blanetes? I m’ha dit: ‘blanetes’. Doncs, anem a tocar la llavor a veure com és! Clar, en aquell moment s’han adonat que estava dura, tot i que tenia un color paregut a la pansa. A continuació he preguntat si sabien  quina fruita eren les panses. En veure que no ho tenien molt clar, hem engegat l’ordinador i hem vist imatges de panses i de raïm. Els he explicat que del raïm es feia la pansa.
Després he tret una vaina de faves i he preguntat si sabien allò què era. La resposta ara ha sigut: ‘una garrofa’ (m’ha entrat la risa, perquè m’he recordat d’aquell ministre d’agricultura que va vindre una vegada a València i en veure els garrofers amb les garrofes encara tendres va dir: ”¡vaya cosecha de habas!”).
El que hem fet ha sigut buscar ara imatges de garrofes tendres i madures. Evidentment, eren paregudes: en el nostre cas la fava estava seca i el color paregut. Continuem investigant, perquè encara no sabem què és el que anem a plantar.
Anem a donar-los pistes: l’any passat en vam plantar i ens les vam emportar a casa. Se'n recordeu de la cançò de la Massereta? Què comprava el divendres? La resposta ha sigut immediata: (a la fi!) “faves tendres”. Ara sí. Ja tenim la solució: hem buscat imatges de faves, les hem comparades amb les garrofes i hem comprovat que eren paregudes (els he contat, de passada, l’anècdota d’aquell senyor de Madrid). Però resulta que les garrofes són fruit d’un arbre, el garrofer, però les faves venien d’un arbre? I m’han dit: ‘no, d’una planta!’.
 També les hem comparades amb les panses i, sí, les faves seques tenen un color paregut.






Bé, ara ja anem a plantar. Hem estrenat les ferramentes que vam comprar i tots hem participat. En una primera sessió hem preparat la terra, hem posat en remulla les llavors i a l’endemà, després de fer els clots, les hem sembrades. Ara hem de preparar un cartell per a no xafar el terreny i que puguen créixer bé les faves.





4 comentarios:

  1. Quina sessió més bonica!!! de segur que han aprés molt amb aquest descobriment guiat. Li ho he mostrat a Noa i de seguida a identificat la seua vivència a la classe sense dir-hi jo res, li ha fet molta il.lusió i m´ho ha explicat tot.
    Enhorabona!!!

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies Clara per les teues paraules!! M'alegre que Noa t'ho haja explicat. Un beset per a les dos!

    ResponderEliminar
  3. Quina classe més divertida i didàctica.
    Enhorabona Conxa, feu un treball magnífic amb els nostres fills ensenyant coses que molts pares no tenim ni idea... Mil gràcies per eixa formaciò tan completa que esteu donant.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies guapa! Amb xiquets com els vostres és un plaer treballar. Una abraçada!

      Eliminar